11
Mar
08

Alkoholiserade och psykiskt sjuka mammor – vanligt i barnböcker

Snälla barn

Alkoholiserade, psykiskt sjuka, självupptagna eller rent av döda, så är mammorna i förra årets barnböcker. Konstaterandet gjordes av Svenska Barnboksinstitutets chef Jan Hansson när institutet igår presenterade sin årliga statistik.

1680 barn- och ungdomsböcker utkom i Sverige 2007 och därmed slås utgivningsrekord igen. 2006 utkom 1515 böcker. Barn- och ungdomsboksutgivningen fortsätter att öka, som den gjort under hela 2000-talet, och den största ökningen finns bland bilderböcker medan mangautgivningen har halverats. Fördelningen mellan svenska original och översatta böcker är
numera ungefär lika. 2006 svarade översättningarna för 60 % av utgivningen.

Läs mer i DN samt hos Svenska Barnboksinstitutet [pdf].

Andra bloggar om: barnböcker, ungdomsböcker, böcker, statistik, mammor, alkohol, döden, sjuka, svenska barnboksinstitutet, barn, ungdomar, genus, köttbullar, familjen, familjer, pappor,

Annonser

1 Response to “Alkoholiserade och psykiskt sjuka mammor – vanligt i barnböcker”


  1. 1 sonja
    mars 11, 2008 kl. 11:11 f m

    Själv tycker inte jag att detta är konstigt alls. I vårt nuvarande samhälle får alla som vill skaffa sig barn. Samtidigt som jag inte ens kan försörja mig själv eller har haft förmågan att skaffa mig en utbildning.Vi har ett STORT antal barn som har olika former av neuroligiska handikapp eller andra psykiska handikapp, men för dessa sjukdomar blundar vi och låter dem passera. Med följd att det föds många barn som inte har vårdnadshavare som kan leva upp till vad begreppet innebär.
    Det finns inga krav på att de ska se till att de har kläder,skor,en säng att sova i, att föräldrar ska delta i barnens förskola/skola. ALLT, är ju bara om föräldern vill eller”känner för det”. Så TACK, för att det nu kommer litteratur som belyser denna faktiska situation som samhället valt att blunda för.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Annonser

%d bloggare gillar detta: